Наш квартет бандуристок «Ґердан» став учасником проєкту Українського культурного фонду

Квартет бандуристок «Ґердан» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника під керівництвом докторки мистецтвознавства, професорки, завідувачки кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва Навчально-наукового інституту мистецтв Віолетти Дутчак бере участь у проєкті Українського культурного фонду «Український передзвін. Карильон і бандура» за програмою «Інноваційний культурний продукт. Музика».

Цей всеукраїнський мистецький проєкт присвячується 30-річчю Незалежності України. Його метою є концертна програма, репрезентована упродовж серпня – вересня 2021 року в 10 містах України (зокрема, Києві, Львові, Чернігові, Кам’янці-Подільському, Запоріжжі, а також Івано-Франківську та містах області), що синтезує звучання унікальних інструментів – західно-європейського карильйону (дзвонів) та українських бандур, інструментальної гри та співу. Квартет бандуристок «Ґердан» Прикарпатського університету (за участю Надії Вівчарук, Наталії Федорняк, Віолетти Дутчак і Світлани Матіїшин) виступатиме поряд із відомою карильйоністкою Іриною Рябчун (м. Київ). 

Музично-тематичні складові програми – українські інструментальні та вокально-інструментальні твори різних стильових епох – від духовних композицій ХVІІ–ХVIII ст., фольклорних пісенних зразків ХІХ–ХХ ст. до професійної авторської музики ХХ – початку ХХІ ст.

Вже 5 серпня проєкт «Український передзвін. Карильон і бандура» починає свою концертну реалізацію – у духовній обителі оо. Василіян в Гошеві Івано-Франківської області з нагоди відзначення 284-ї річниці перенесення чудотворної ікони Матері Божої на Ясну Гору.

А 24 серпня в Івано-Франківську на Вічевому майдані відбудеться концерт учасників проєкту до 30-річчя Незалежності України.