На кафедрі біохімії та біотехнології ПНУ відбулася «Школа юного біохіміка»

На кафедрі біохімії та біотехнології  Прикарпатського національного університету 10 грудня 2022 року відбулася традиційна «Школа юного біохіміка». Її учасниками стали понад сорок молодих людей із різних куточків Івано-Франківської області. 
 
Метою школи було розвинути інтерес до дисциплін природничого циклу, популяризувати сучасну експериментальну біологію, удосконалити практичні навички старшокласників, а також сприяти психологічній підтримці учнів в умовах війни.
 

Учасники школи мали досить насичений день, котрий включав:

– вітальні слова від керівництва та організаторів заходу (з вітаннями виступили голова організаційного комітету Олександра Абрат, завідувачка кафедри біохімії та біотехнології Марія Байляк, заступник декана факультету природничих наук Тетяна Микитин, ідейний засновник школи професор Володимир Лущак та головний меценат заходу Олег Лущак);
– міні-лекцію «Екскурс у життя і можливості кафедри біохімії та біотехнології» від доцента Дмитра Господарьова;
– екскурсії лабораторіями кафедри;
– практичний тренінг по визначенню якості молока і молокопродуктів  та виявленні в них базових органічних компонентів;
– цікаву вікторину з пам’ятними призами командам-переможцям;
– активне неформальне спілкування з організаторами та між собою під час перекусів зі смаколиками;
– вручення сертифікатів та обмін враженнями.
 
Школу вдалося провести завдяки фінансовій підтримці меценатів, серед яких доцент кафедри біохімії та біотехнології Олег Лущак, який зараз працює в Інституті Людвіга Больцмана у Відні та його друзі-науковці, які є вихідцями з України, але на даний момент також працюють в Австрії,  Німеччині та США. Ці чудові люди, серед яких Олександр та Анастасія Петренки, Вікторія Бігунець та Юлія Ситнікова, вклали кошти, які покрили організаційні витрати на друковані матеріали і реактиви, заохочувальні призи та смачні перекуси для учасників. 
 
Відрадно, що попри складний час для України учні не втрачають жаги до нових знань.